Suplimentarea cu progesteron bio-identic transdermal
Progesteronul este o moleculă secretată de mamifere și are o multitudine de roluri și influențe asupra fiecărui țesut, sistem și organ din corp. Progesteronul influențează aparatul genital (uter, col, vagin), sistemul endocrin, neuronii, funcția glandei tiroide, metabolismul grăsimilor, celulele osoase, producția de energie și reglarea temperaturii corpului, sistemul imunitar, dezvoltarea și supraviețuirea embrionului, creșterea și dezvoltarea fătului. Deseori este numit un hormon sexual dar progesteronul nu transmite caracteristici sexuale, așa că nu poate fi numit hormon feminin sau masculin (spre deosebire de estrogeni, hormonii cu adevărat feminini și de testosteron, hormonul masculin).
În corpul femeii, progesteronul este secretat în cantități mici în glandele suprarenale și în cantități mult mai ample în Corpul Galben (Corpus Luteum). Corpul Galben este un organ temporar, care se dezvoltă în urma ovulației din însuși foliculul care a eliberat ovocitul la ciclul respectiv. Rolul lui este de a secreta acest progesteron pînă la încheierea ciclului menstrual (dacă ovocitul nu a fost fecundat) sau pe toată durata primului trimestru de sarcină (evident, dacă ovocitul eliberat la ciclul respectiv a fost fecundat).
Toate bune și frumoase în teorie, numai că realitatea este puțin diferită și foarte multe femei în societatea modernă suferă de deficiență de progesteron. Sau de dominanță estrogenică, un termen definit de Dr. John Lee, în care există prea puțin progesteron relativ la estrogen. Fac o mică paranteză aici să subliniez că literatura de specialitate poate defini această dominanță estrogenică ca exces de estrogen relativ la progesteron, ceea ce nu este același lucru. Din experiența mea de șapte ani cu femei de toate vîrstele, îmi este destul de clar că situațiile în care există exces net de estrogen în corp sunt rare. Problema reală pentru cele mai multe femei este că nu secretă suficient progesteron care să tempereze efectele estrogenului.
Nu este un articol dedicat dominanței estrogenice și nu voi intra nici în detalii despre motivele pentru care o femeie nu secretă suficient progesteron. Am mai vorbit despre asta în postările de Instagram, am scris și un articol pe tema dominanței estrogenice. Acum este momentul să detaliez folosirea progesteronului bio-identic transdermal.
Progesteronul bio-identic la care fac referire este conceput sub formă de cremă și se aplică pe piele. Formula sa chimică este identică cu cea a progesteronului secretat de corp și efectele, bineînțeles sunt aceleași. Progesteronul se obține în laborator din diosgenină, o substanță extrasă din anumite specii de tuberculi. Deseori producătorii de creme cu progesteron menționează pe ambalaj from wild yam.
Introduc aici un avertisment: cumpără și folosește cremă cu progesteron, niciodată una pe care scrie că are diosgenină sau wild yam extract. Diosgenina poate fi convertită în progesteron în laborator, dar această conversie nu se întîmplă și în corp!
Progesteronul-cremă este dozat de producători astfel încît să ofere cantități fiziologice, adică similare cu cele secretate în mod natural de corp. Secreția noastră zilnică, în urma ovulației, ar trebui să fie între 20 și 30mg de progesteron. La fel veți vedea pe ambalajele cremelor cu progesteron indicate dozajele - 20 sau 30mg per pompă sau per o anumită cantitate (un sfert de linguriță, de exemplu).
Doza pe care fiecare femeie are nevoie să o folosească va fi diferită. Ideal, ar trebui să îți găsești cea mai mică doză zilnică la care simptomele pe care le voiai dispărute, chiar dispar și nu mai revin. Este posibil, dacă ai fost privată mult timp de progesteron și efectele dominanței estrogenice sunt foarte puternice, să ai nevoie de o cantitate mai mare decît ce scrie pe ambalajele cremelor. Poți folosi timp de cîteva luni crema în două doze, una dimineața și alta seara sau chiar două doze seara - pînă simți că ești bine, că nu mai ai sindrom premenstrual sau fibroamele sunt stagnante sau chiar reduse ca dimensiune, de exemplu. Apoi, ar trebui să scazi treptat cantitatea zilnică folosită pînă ce ajungi la acel minimum necesar ca să ții totul sub control. Niciodată nu gîndi că mai mult este mai bine - ai nevoie de echilibru, nu de extreme.
Crema se aplică pe zone ale corpului cu pielea mai subțire și vasele de sînge mai expuse, astfel încît să permită progesteronului să intre în circulație cît mai rapid. Cele mai bune zone sunt palmele, antebrațul, gîtul, pieptul, labele și tălpile picioarelor. Este o idee bună să rotești zonele pe care aplici crema de la o aplicare la cealaltă.
Este indicată aplicarea cremei cu progesteron după ce ai mîncat, fie micul dejun, fie cina dat fiind că progesteronul crește rata metabolică și poate astfel influența viteza cu care glucoza este folosită de celule pentru a produce energie. În cazul folosirii cremei într-o stare de fasting, riscul este scăderea excesivă a nivelului de glucoză din sînge, ceea ce atrage după sine secreție de hormoni de stres (e cineva aici care să vrea mai mult cortizol în circulație?).
De regulă, eu recomand folosirea cremei seara, după cină, după duș. Asta din cauză că cele mai multe femei pe care le văd la coaching, suferă de anxietate , nu reușesc să se relaxeze seara, nu adorm cu ușurință. Progesteronul, printre altele, are un efect calmant și relaxant și ajută foarte mult femeile să adoarmă mai ușor și/sau să doarmă legat o noapte întreagă.
Folosirea progesteronului transdermal la femeile cu cicluri regulate
Progesteronul se aplică exclusiv în faza luteală. Dacă urmărești ovulația, aștepți ca ea să aibă loc și de a doua zi poți folosi crema seară de seară pînă cu 2 zile înainte de data la care aștepți menstruația. Dacă nu știi cînd ovulezi și nici nu vrei să te preocupi de acest aspect al ciclicității tale (deși ar trebui, după umila mea părere), dar știi lungimea ciclului tău, faci un calcul simplu: lungimea ciclului minus 14 zile și ai data aproximativă la care să începi suplimentarea. Mai concret, 28-14=14, ziua presupusă a ovulației, astfel că din ziua 15 a ciclului poți începe să folosești crema și te oprești la ziua 26. La ciclul următor, reiei același calcul.
Folosirea progesteronului transdermal la femeile cu cicluri neregulate
O problemă des întîlnită printre femeile care suferă de sindrom de ovare polichistice sau care se află în perioada de premenopauză (38+ de obicei). Recomandarea doctorului John Lee este să se folosească crema în zilele 10/11/12 - 26, lăsînd apoi pauză pînă la următorul ciclu, cînd se reia acest interval de folosire. Dr. Lee recomandă urmărirea acestui program de folosire timp de trei luni, precizînd că din a patra lună ciclul ar trebui să redevină previzibil.
Folosirea progesteronului transdermal pentru fibroame uterine și mamare
Se folosește de la ziua 10/11/12 și pînă cu două zile înainte de data la care este așteptată menstruația. Este de mare folos urmărirea progresului cu ecografii înainte și după 3-6 luni de folosire a progesteronului.
Folosirea progesteronului transdermal în menopauză
Natural, nevoia corpului de progesteron nu mai este atît de mare odată încheiat ciclul reproductiv, deci este posibil ca o doză de 20mg să fie suficientă. Pe de altă parte, dacă ești în situația în care corpul tău a fost privat de progesteron foarte multă vreme, este posibil ca în primele luni să ai nevoie de o cantitate mai mare, urmînd ca apoi să poți scădea dozajul la minimum necesar pentru a menține o stare de echilibru și bine.
În menopauză crema cu progesteron se folosește trei săptămîni din patru ale unei luni. Se ia pauză o săptămînă și apoi se reia ciclul. Crema poate fi folosită odată sau de două ori pe zi (20mg cantitate totală zilnică împărțită pe din două, preferabil o cantitate mai mare seara ca să ajute cu relaxarea și somnul).
În cazul în care simptomele celebre de menopauză - bufeuri, de exemplu - reapar în pauza de aplicare, se poate folosi o cantitate mică și în acele zile sau se poate reduce pauza la doar trei zile.
Excesul de progesteron
Este rar întîlnit, ar trebui să fie folosite fie doze medicale mult mai mari decît cei 20-30-50mg/zi cît ai suplimenta tu cu o astfel de cremă sau să fie folosit pe o perioadă mai lungă de timp (peste 6 luni) și să depășească nevoia corpului. Experiența cu clientele mele mi-a demonstrat ce am spus anterior: este foarte greu să ajungi la exces de progesteron. Simptomele care pot apărea în astfel de cazuri:
letargie și somnolență
balonare și disconfort la nivel digestiv
simptome asociate hipercortizolismului precum apetit crescut și acumulare de kilograme, în special în zona abdomenului
Efecte similare dominanței estrogenice
Se poate întîmpla ca la introducerea cremei cu progesteron, simptomele de dominanță estrogenică să se înrăutățească. Nu arunca cu ouă în mine, există o explicație. Pe fondul deficienței de progesteron, receptorii celulari pentru estrogen sunt mai puțin sensibili. Atunci cînd este corectată deficiența progesteronului, acești receptori sunt reactivați. Cel mai frecvent simptom este cel de tensiune la nivelul sînilor. Dispare în două-trei luni, iar apariția lui nu înseamnă că progesteronul îți face vreun rău sau că nu e bun de nimic. Trebuie doar să refaci stocurile pînă ce corpul ajunge din nou în echilibru.
Cremă cu progesteron găsești pe iHerb, aici este selecția mea. De asemenea, la Ona’s Natural, care livrează în toată Europa (doar că aici, de multe ori, cremele sunt out of stock).
Cred că am acoperit cele mai importante aspecte ale acestui subiect. Revin cu un alt articol pentru a detalia testările hormonale pentru că și aici există foarte multă nevoie de informație.
Dacă ai întrebări, te rog lasă-le în comentarii și mă ocup.
Să îți fie de bine,
Elena